Sabtu, 28 Mei 2016

Garam Tow Pembunuh Atau Menyembuh?



Nabi SAW bersabda: "Sebaik-baik LAUK adalah
GARAM"(Al-baihaqi)

Garam bukanlah penyebab penyakit, malah
ubat yang paling mujarab SEKIRANYA diambil
dengan cara yang betul.

GARAM TIDAK BOLEH DIMASAK!
Kesilapan kita  ialah
kita memasak garam iaitu memasukkan garam
kedalam masakan ketika minyak sedang
MENDIDIH/PANAS. Ia akan menyebabkan garam
menjadi racun/toksik.

Garam, bahasa saintifiknya adalah sodium. Jika
garam dimasak dengan cara diatas, ia akan
menyebabkannya berasid dan membahayakan
kesihatan serta mengundang pelbagai penyakit.

Cara yang betul penggunaan garam:
Kaedah Pertama:
- Masakkan makanan yang ingin dimasak
sehingga selesai. Contohnya: Kari Ikan
- Kemudian masukkan garam dalam masakan
tadi serta gaulkan apabila ianya beransur suam.
- @ Kacau air garam dan tuangkan kedalam
kuah.

Kaedah kedua:
- Masak makanan tanpa masukkan garam.
- Semasa makan, sediakan semangkuk garam
disebelah dan taburkan diatas makanan yang
ingin dimakan mengikut tahap selera masing2.

"Antara amalan yang diamalkan oleh para
Salafussoleh ialah dengan mengambil garam
sebelum memulakan makan "
- Ia bertindak sebagai pembuka selera dan juga
sebagai mineral bagi badan.

GARAM IALAH MINERAL!!
- Antara kelebihannya ialah:
* mengubati LEBIH dari 70 penyakit serta
seseorang itu tidak akan mati dalam keadaan
mati mengejut.

-Dr Ust.Ihsan Mohamad
(Imam Muda MBA)






Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Catatan: Hanya anggota dari blog ini yang dapat mengirim komentar.